Schots en scheef
Blijf op de hoogte en volg Marijn
26 Mei 2013 | Verenigd Koninkrijk, Aberdeen
Hallo luitjes!
Het is al weer een eeuw geleden dat ik er een verslag op heb gezet, sorry daarvoor!
In deze afgelopen 9 weken tijd heb ik weer veel meegemaakt.
Emma had begin april twee weken vakantie. Ben toen met haar iedere doordeweekse dag naar het zwembad gegaan, want ze volgde namelijk een spoedcursus zwemmen.
Het leuke om te zien was dat ze iedere dag beetje bij beetje weer meer vooruitgang boekte. Het is niet bij de spoedcursus gebleven, want Emma en ook Caroline hebben nu iedere donderdag zwemles. Caroline in de ochtend en Emma in de middag na school. En met Caroline zwem ik zelf ook mee, want ze is nog net iets te jong om alleen te zwemmen. Caroline is een echte waterrat en absoluut niet bang voor het water. Ik ken inmiddels ook al aardig wat kinderliedjes van hier, wat we vaak zingen met zwemles.
Ook ben ik naar de musical Dora Explora geweest, met Sonja en de kinderen en met veel vriendjes en vriendinnetjes van Emma, Caroline en Sophie. In totaal waren we met z’n twintigen of meer. En die musical was wel geinig gedaan.
Ook heb ik met Marieke Haggis en Smokie uitgeprobeerd. Even ter info, Haggis is typisch Schots en bestaat uit schapenmaag, gevuld met hart, long, lever, niervet en havermout. Bij de gedachten alleen al begin ik te walgen. En ik ben al helemaal geen vlees persoon. Maar omdat veel mensen zeiden dat het super lekker was, Haggis hét Schotse gerecht is én we een Haggis kraampje tegen het lijf aan liepen, konden we er niet meer omheen. Toen we onze Haggis kregen, keken we ernaar alsof we vergif voorgeschoteld kregen. Maar ik kan je vertellen, Haggis is ook niet te eten! Bah, heb nog nooit zoiets vies gehad. De smaak, de structuur, plus de gedachten, leidden samen tot spastische arm en - gezichtsuitdrukkingen. Rrrrr, krijg de rillingen als ik er weer aan terug denk. De Smokie daarentegen, vond ik super lekker. Dat is gerookte Haddock vis. En aangezien ik van vis hou, was dit zeker een genot.
Nou goed en toen kregen we natuurlijk ook nog Koninginnedag met de abdicatie van onze lieve Beatrix. Op die dag zelf was Caroline jarig! Dus ook hier een groot feest.
Had met Caroline paar dagen voor Koninginnedag een kroontje van papier gemaakt en dat stond haar heel schattig. Ook hier vierden we Koninginnedag zowel met de Nederlandse Vereniging hier in Aberdeen, als met de Nederlandse les klas. Op zondag 28 april had de Nederlandse Vereniging iets georganiseerd in een sprookjes bos. Je kon er Nederlandse spelletjes spelen en er was een speurtocht. En op het eind gingen we gezamenlijk BBQ'en.
En met de Nederlandse les klas gingen we op 30 april alle beelden wat met de troonswisseling te maken had, terugkijken. Ik had die ochtend en de middag alles al gevolgd, vond het bijzonder mooi. En ook ik als patriot, was oranje gekleed. ☺ Want wat ben ik blij dat ik een Nederlander ben. Dat gevoel heb ik echt gekregen nu ik hier zit, weet ook niet waarom.
Verder ben ik met een Engelse cursus begonnen. Dit heb ik iedere woensdagavond 2 uurtjes lang. Ik doe de Upper-Intermediate level. Dit is de een-na hoogste level, want na Upper-Intermediate komt de Advanced. De lerares die ik heb, zei zelfs tegen mij dat ze mij waarschijnlijk in de Advanced wilde plaatsen, omdat ik zo goed Engels sprak. Dat vond ik een groot compliment. :-D Maar ik besloot toch in de Upper-Intermediate klas te blijven. Ben erg blij met deze cursus, vind dat we goede oefeningen doen. Heb nog meer leuke mensen ontmoet. En ben blij dat het ook precies goed paste. De cursus begon namelijk begin april en duurt tot eind juni.
Verder ben ik ook wezen sporten in de Sportvillage, dat is een sportcentrum. Normaal moest ik daar 40 minuten over doen om daar te komen, omdat ik dat lopend moest doen. Maar na veel gedoe, heb ik nu een fiets!
We hadden hier al een fiets staan van de vorige au-pairs, maar die was zo verroest en afgetakeld, dat die gewoon niet meer te besturen viel. Dus ik ben hier naar een vrijwilligers fiets winkeltje in Old Aberdeen gegaan. Om de fiets te ruilen voor een andere. Maar wat een tent is dat zeg.. echt super vies overal. Het is ook een doe-je-zelf zaak, maar ik heb dus echt totaal geen verstand van fietsen. Maar dan ook echt nul verstand. Het zoeken van een nieuwe fiets kostte me al een uur. Er is namelijk een stortplaats waar allemaal gevonden fietsen neergesmeten worden. Tenminste zo zag het eruit. Er lagen echt honderden fietsen, allemaal op en in elkaar. En als je er dan eindelijk eentje op het oog had die er wel-een-beetje-fatsoenlijk uitzag, tussen al die honderden fietsen die in dezelfde toestand verkeerden als die andere fiets die ik had, moest ik eerst over een berg fietsen klimmen om met veel geweld die gewilde fiets van andere fietsen te trekken. Wat een gedoe! Maar goed, toen had ik eindelijk een fiets, maar daar moest nog van alles aan gebeuren. Want de banden zaten er niet goed op. Dus zo’n man zei tegen mij, ja dan moet je ‘even’ de voor en achterbanden er vanaf halen en dan dit en dat los schroeven. En dan hier een nieuw onderdeel voor zoeken. En dat moet je dit gereedschap voor dat gebruiken. Nou ik zag door de bomen het bos niet meer. Dus ik gooide m’n charmes maar even in de strijd en gelukkig hielp dat. De man fikste mijn fiets in 20 minuten.
Dus dankzij mijn fiets die ik nu heb fiets ik in minder dan 10 minuten naar de Sportvillage. De laatste tijd ben ik weer sportief bezig geweest, maar helaas heb ik op het moment een soort van blessure aan mijn bovenbeen. Ben er nog steeds niet uit wat precies. Maar heb het hardlopen helaas al drie weken moeten staken. Kreeg veel steken en zeurende pijn in mijn bovenbenen, telkens met het afzetten en na de tijd. Dus dat was het hardlopen even niet meer waard.
Maar ik ga het volgende week weer proberen. En hopen dat ik dan geen last meer krijg.
Ben laatst naar het Balmoral Castle geweest, dat is een kasteel voorbij Ballatar wat van Queen Elizabeth II is. Daar gaat ze altijd naartoe als ze Schotland gaat bezoeken. Maar daar hebben ze het goed voor elkaar hoor. Het is een prachtig kasteel, met mooie omgeving. Grote weiden en bos om het kasteel en je kunt mooi langs een rivier lopen, namelijk River Dee. Verder kon je in het kasteel ook nog een kamer zien, de ballroom. En daar kon je ook allemaal verschillende jurken zien wat de koningin gedragen heeft. Vond het niet echt geweldig mooie jurken. Maar wel geinig om te zien.
Verder ben ik met Marieke, Lena en Carina naar Ballatar geweest om daar een hike te doen door de Cairngorms. Dat is een National Park. Met super mooie natuur! We hadden zo’n 6 uur gewandeld. En het was echt geweldig. Ben echt verliefd op de natuur van hier.
Het was trouwens ook het laatste weekend hier van Marieke. Dus na de tijd zijn we met ons vieren en alle andere au-pairs naar een restaurant gegaan, om daar een afscheidsdiner te houden.
Vandaar ook de titel. De afgelopen weken waren dat een beetje.
Een week voordat Marieke weer terug naar huis ging, kwam Elsemiek namelijk hier. Waar ik echt super blij mee was en nog steeds ben! Ze zit nu hier voor 2 maanden, dit omdat een kennis van Sonja een au-pair nodig had voor 2 maanden. En die vroeg aan Sonja of ik misschien nog iemand wist. En ik dat meteen aan Else. En dat is allemaal door gegaan, dus ik was super blij haar hier te zien en om hetzelfde met haar te delen. Maar die 2 weken voelde heel erg dubbel. Want ik was helemaal in extase, maar vond het echt niet leuk dat Marieke weer terug naar huis ging. Ik heb namelijk zoveel leuke dingen met haar gedaan. Dat ik het even zwaar had bij het afscheid. Maar goed dat is normaal denk ik. Het is gewoon heel gek dat je allemaal leuke mensen ontmoet, maar dat je al vrij snel weer afscheid moet nemen.
Verder heb ik ook op een avond alle drie de kinderen helemaal zelf naar bed gebracht, waar ik aardig trots op was dat alles goed was gegaan. Want Guido en Sonja waren er toen beiden niet. En van de week was Guido jarig en dit weekend kwamen zijn ouders hier. Ook super leuke mensen! Ontmoet hier alleen maar leuke mensen trouwens.
En natuurlijk, niet te vergeten was lieve Els vrijdag jarig en dat hebben we gevierd in de stad.
We zijn naar bars/ clubs geweest. Wat super gezellig was.
En ben gisteren met haar naar het Dunnottar Castle in Stonehaven geweest.
Daar wilde ik al zolang naartoe en gisteren was het de perfecte dag, het weer was zonnig en gewoon heerlijk. Dus helemaal leuk. Het is zo’n mooi kasteel, ik denk mijn favoriete tot nu toe. Ook hebben we een mooie wandeling gemaakt langs de kliffen. Wat ook een gaaf gezicht was.
En volgende week komt Sarah hier!!! Dan gaan we goed vieren dat ze haar examens gehad heeft en laat ik haar het mooie Schotland zien! Want ook hier is het nu eindelijk lente! Joehoe!
En verder schiet het voor mij ook al heel erg op, dat is wat ik me nu heel erg aan het realiseren ben. Want over 7 weekjes, zit mijn au-pair tijd er hier ook op. Brrr gekke gedachte. Dus moet nog maar flink genieten van mijn laatste weken hier.
Ik ga mijn verslag eindigen met een woord wat ze hier altijd zeggen;
Cheers! X
In deze afgelopen 9 weken tijd heb ik weer veel meegemaakt.
Vandaar ook de titel. De afgelopen weken waren dat een beetje.
We zijn naar bars/ clubs geweest. Wat super gezellig was.
En ben gisteren met haar naar het Dunnottar Castle in Stonehaven geweest.
Ik ga mijn verslag eindigen met een woord wat ze hier altijd zeggen;
Cheers! X
26 Mei 2013 - 22:53
Iris :
Hee lieve meid!!
Wat een superleuk verslagje heb je er weer van gemaakt, erg leuk om te lezen!
Lag helemaal dubbel over het verhaal van de fiets hahaha XD zie het echt al voor me!
Konden Guido en Sonja dat niet ff voor je regelen? En oh gadverdamme die Haggis! Jij maakt echt zo veel meer dingen mee dan ik hè:P Maar wat leuk dat je toch Engelse les hebt genomen nu. En goed van je dat je naar de Advanteged klas mag, ben trots op je snoeppie! Kan je mij mooi helpen met Engels als je terug bent. Maar volgens mij heb je niet alleen je Engelse maar ook je Nederlandse woordenschat verbreedt of niet haha: Extase, Abdicatie enz.. You go girl ;)
Wat zo'n half jaar al niet met je kan doen! Maar ik ben erg blij voor je dat je het zo leuk hebt met Elsemiek en straks met Sarah er nog bij, ook al is je beste vriendinnetje daar weggegaan :( Je moet maar zo denken that's life en dat laat je beseffen dat je meer van het moment moet genieten want voor je het weet is het weer voorbij!
Nou kus lieverd welterusten en keep your head up (above the 3 dubbele dekens)
xxxxxxxxxxxxx loveyou. -
27 Mei 2013 - 11:41
Mama Karen:
Hi, lieve Marijn,
Weer genoten van al je verhalen over en je belevenissen /
werkzaamheden die een au-pair met fiets zoals tegen kan komen:)
Blijf tot het einde maar zo genieten van alle leuke mensen die voorbij komen.
Ik wens jullie een supertijd met elkaar Elsemiek, Sarah en jou, Marijn.
Gelukkig dat de lente en warmte zijn aangebroken in Aberdeen!!
Cheers Marijn !! XX Mama -
27 Mei 2013 - 19:10
Joke Ten Hoopen:
Lieve Marijn,
Wat heb je weer veel leuke en mooie dingen meegemaakt sinds je vorige verslag. Het was weer een plezier om dit te lezen.
Groot compliment dat je het Engels zo goed spreekt en veel succes verder met de cursus.
Hoop dat de pijn in je bovenbeen niet al te lang blijft doorzeuren en je binnenkort weer kunt gaan hardlopen, anders maar op je mooie "nieuwe" fiets(!) naar de Sportvillage.
Wat gezellig dat Elsemiek er nu is, zeker nu Marieke is vertrokken. En straks komt Sarah nog een bezoekje brengen. Heel veel plezier samen.
Geniet nog heel veel van de resterende 7 weken van je au pair-tijd!
Cheers! en veel liefs, Joke.
28 Mei 2013 - 15:38
Suzan Stemerdink:
Hee lieve zus!
Ik heb je laatste verslagjes gelezen :p heb er haast geen woorden voor... maar ik lag weer helemaal dubbel. Echt super geweldig vond ik het compliment wat je kreeg over je Engels (uitspraak). Super! Het is hier ook eindelijk weer een beetje mooi, na 3 weken regen gehad te hebben. Inderdaad, verbrand... in Schotland? Je maakt zoveel mee! Moet je echt een boek over schrijven. Dan ga ik hem zeker kopen :) Baahhhh ik krijg ook helemaal de rillingen als ik naar de foto van de haggis kijk.
Heel veel succes nog en tot over een paar weekjes!
En veel plezier met Elsje en Saar
Cheers! xoxo
28 Mei 2013 - 17:26
Simcha:
Hi Marijn,
I really enjoyed reading your blog, what a great experience this is for you! I am sorry that Trevor and Katie could not stop by, they were in Schotland but had very little time. Anyway, you will be seeing them at their wedding in Canada this summer! Trevor and Katie enjoyed Schotland, then went to Ireland and Sweden and are now in Portugal. They come home June 11, they will have travelled in Europe for 12 weeks by then. They were in Amsterdam for the "coronation" and had a great time. Mel and I just came back from a week in Canmore, it rained most of the time but we had a nice week anyway, there is lots to do. I can't wait until August 14 and we can go and pick all of you up. Owen will take that week off work, so he can take you camping if you like! We'll see what the weather is like. The trip across the Prairies in the truck and car will be long but it is an adventure. Mel and I drove that stretch this past Saturday and I drove the whole way (1580 km!) and we were back in Pinawa in just over 15 h. It is long but going to an airport, sitting there, flying and then still having to drive on the other end takes about 10 h anyway! I am glad that you now have Elsemiek and that Sarah is coming too. And I am sure that you will keep in contact with Marieke. Mel and I are flying to Hamilton (Ontario) on Thursday, a good friend of us died of cancer which is very sad. Then we are home for the weeknd and on Monday we fly to Toronto, I have meetings for work and Mel is coming along. No sooner are we back on June 7 or I am doing a jewellery show at a local "Ladies Night". I still make jewellery when I have time and this summe we have been accepted again at the Canmore Folk festival, remember that? So it is a busy time for me and I better get back to work. Much love and enjoy your last 7 weeks. Sorry I have not written more. Love you, see you in August! Hugs from Sim XX